Φράουλα: Ένα φρούτο πλούσιο σε αρώματα και ιστορία

Παρόλο που το γοητευτικό αυτό φυτό της οικογένειας των ροδοειδών (rosaceae) ήταν ήδη γνωστό από την προϊστορική εποχή, γεγονός που επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα της μεσολιθικής περιόδου στη Δανία, της νεολιθικής στην Ελβετία, και της εποχής του σιδήρου στην Αγγλία, είναι αμφισβητήσιμο αν καλλιεργήθηκε κατά τους ιστορικούς χρόνους.images Για το δημοφιλέστατο αυτό φρούτο δεν υπάρχει καμιά αναφορά στη Βίβλο ή στις αρχαίες Αιγυπτιακές και Ελληνικές πηγές. Σύντομες αναφορές βρίσκουμε στον Πλίνιο και στον Απίκιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Ρωμαίοι τουλάχιστον τις απολάμβαναν!171890

Οι πρώτες προσπάθειες καλλιέργειάς της άρχισαν κατά το 1300 και μόνο κατά τον 15ο αιώνα η φράουλα περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο γερμανικό βοτανικό εγχειρίδιο ‘Herbarius Latinus Moguntiae’. Στη βόρεια Αμερική, τις φράουλες τις ανακαλύπτει ο ουρανίσκος των εξερευνητών της εποχής: το 1534 ο Jacques Cartier αναφέρει τεράστιες εκτάσεις με φράουλες στο Κεμπέκ, ενώ το 1588 ο Thomas Hariot εκθειάζει το μέγεθος και τη γεύση των καρπών της φράουλας στη Βιρτζίνια.

Την ίδια εποχή, οι φράουλες αρχίζουν να γίνονται δημοφιλείς και στην Ευρώπη, οι κυρίες της αγγλικής αυλής συνδυάζουν την κρέμα τους με τον γλυκό καρπό. Τον επόμενο αιώνα, ο Jean de la Quintinie, κηπουρός του Λουδοβίκου XIV, καλλιεργεί συστηματικά φράουλες στους βασιλικούς κήπους των Βερσαλλιών κάνοντας το γοητευτικό αυτό καρπό τον αγαπημένο του βασιλιά.

strawberry

Το 18ο άρχισε η υβριδοποίηση της φράουλας με τη διασταύρωση της γευστικής αρωματικής ποικιλίας της Βιρτζίνια (fragaria virginiana) με την ανθεκτική μεγάλου μεγέθους χιλιανή ποικιλία fragaria chiloensis. Όλες οι καλλιεργήσιμες σημερινές ποικιλίες είναι παιδιά αυτού του γάμου.

Ο ΚΑΡΠΟΣ

Οι γοητευτικές φράουλες είναι άριστη πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Από τα μέταλλα κυριαρχεί το κάλιο και έπονται το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Ακόμα περιέχει βιταμίνη Α, και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β2), Β-καροτίνη, νιασίνη και φολικό οξύ. Ακόμη, η φράουλα περιέχει ασπαρτικό και σαλικυλικό οξύ, που έχει αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες, καταπολεμά την ακμή, τα μαύρα στίγματα και κάνει ελαφριά απολέπιση.Οι φράουλες περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από όλα τα φρούτα, προστατεύουν τα κύτταρα με την αντιγηραντική δράση τους και ουκ ολίγες φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία κτλ.images-1

Δεν είναι λοιπόν,μόνο για φάγωμα, αλλά και ένα πολύ καλό καλλυντικό.

Συγκεκριμένα:

Η Σκόνη Φράουλας (Strawberry Powder) προέρχεται από την επεξεργασία (spray-dried strawberries) των καρπών του φυτού Fragaria Vesca, της Φράουλας.

Η σκόνη Φράουλας είναι πλούσια σε Βιταμίνες Α και C, καθώς και σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως είναι το Ασβέστιο, ο Φώσφορος, το Σίδηρο και το Κάλιο. Η σκόνη Φράουλας αποτελεί μία φυσική πηγή “τροφής” για την επιδερμίδα – ταιριάζει σε κάθε τύπο επιδερμίδας. Η σκονη Φράουλας συμβάλει στην “εξαφάνιση” των έντονων πόρων από την επιδερμίδα.

Η σκόνη Φράουλας αποτελεί ιδανικό συστατικό για μάσκες προσώπου, Body Wraps, Scrubs και για σαπούνια (Cold and Hot process Soaps). Χαρίζει στα “home-made” προϊόντα το υπέροχο άρωμα της φρέσκιας Φράουλας, ενώ παράλληλα “θρέφει” και αναζωογονεί την επιδερμίδα.

To Λάδι Φράουλας (Strawberry Seed Oil) προέρχεται από την επεξεργασία των σπόρων του φυτού Fragaria Vesca – της φράουλας.

Το λάδι φράουλας είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο, δυσεύρετο και premium έλαιο βάσης. Οι καταπληκτικές του ιδιότητες, στηρίζονται στη σύνθεση των συστατικών του.414202 To έλαιο Φράουλας είναι πλούσιο σε αντιοξειδοτικά (έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C) και για το λόγο αυτό είναι γνωστό πως καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Χαρακτηρίζεται ακόμη από την υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες Β5, Β6, Κ και σε ιχνοστοιχεία όπως είναι το μαγγάνιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το κάλιο. Επιπλέον το λάδι φράουλας περιέχει φολικό οξυ, σαλικυλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, τανίνες και Ωμέγα-3 λιπαρά. O συνδυασμός όλων των συστατικών χαρίζει στο έλαιο φράουλας ισχυρές αντιοξειδοτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως φυσικό αποτοξινοτικό της επιδερμίδας.Μία πολύ σημαντική ιδιότητα που έχει το έλαιο φράουλας είναι ότι μπορεί να συμβάλει στη λεύκανση της επιδερμίδας.

 

Πηγές: http://beautyelixirs.blogspot.com/2007/05/blog-post.html

https://kallyntikaapospiti.blogspot.gr/2012/05/blog-post_5081.html

http://www.sensities.com/protes-yles/skones-argiloi-sporoi/skones-frouton-galaktokomikon/2273/fraoula-skoni

http://www.sensities.com/aromatotherapeia/elaia-vasis/2404/fraoula-ladi-100ml

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s