Άργιλος: Η θαυματουργή “κοινή” λάσπη!

Οι θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες της αργίλου είναι γνωστές και διεθνώς αναγνωρισμένες. Οφείλονται στην παρουσία διάφορων μετάλλων και η μεγάλη ποικιλία των χρωματισμών της οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε οξείδια του σιδήρου και του μαγνησίου. Η άργιλος «φημίζεται» για τις απορροφητικές αλλά και τις αποτοξινωτικές της ιδιότητες που οφείλεται στη δυνατότητα ανταλλαγής ιόντων με το σώμα.
Έχει αιμοστατική, αντισηπτική δράση και καταπραϋντικές ιδιότητες, όπως και την ικανότητα να βοηθάει σημαντικά στην ανάπλαση των κυττάρων, βοηθώντας στην επούλωση των πληγών και στην μη εμφάνιση ουλών.

arg

Η καλλυντική άργιλος χρησιμοποιείται ευρέως από τα ινστιτούτα ομορφιάς παγκοσμίως, ενώ το γεγονός ότι μπορεί ο καθένας να τη βρει στο εμπόριο, την κατατάσσει ανάμεσα στα πρώτα σε ζήτηση υλικά ειδικά για την παρασκευή μασκών ομορφιάς τόσο για το πρόσωπο, όσο και το σώμα.

Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, δεσμεύοντας τη θερμότητα και δημιουργώντας υπεραιμία.
Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες δρουν ενάντια στη γήρανση, ενώ με την πρώτη κιόλας εφαρμογή το δέρμα δείχνει εμφανή σημάδια βελτίωσης. Ανάλογα με τον τύπο της αργίλου που θα χρησιμοποιήσουμε στην εκάστοτε μάσκα, εξαφανίζονται τα στίγματα και απομακρύνονται οι ρύποι, αφού απορροφάται το σμήγμα και ανοίγουν οι πόροι του δέρματος. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και η αναζωογόνηση του δέρματος φανερή. Όσον αφορά στην εφαρμογή της στο σώμα, η άργιλος δρα ως αντικυτταριτιδικό προϊόν, απομακρύνοντας τις τοξίνες.

Οι κυριότεροι τύπου αργίλου είναι οι εξής:

arg-leu

Λευκή άργιλος
Πρόκειται για την πιο ήπια άργιλο, με μέτρια απορροφητικότητα, που ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες και ξηρές επιδερμίδες. Απολεπίζει ήπια, αφήνοντας την επιδερμίδα μαλακή και λεία.

red

Κόκκινη άργιλος
Κατάλληλη για το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, η κόκκινη άργιλος οφείλει το χρώμα της στα οξείδια του σιδήρου. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, δίνοντας άμεσα λάμψη στην επιδερμίδα, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει και ανακουφίζει το δέρμα χάρη στην σύστασή της που είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία.

pink-clay-500x500

Ροζ άργιλος
Αποτελεί ένα μείγμα της λευκής και της κόκκινης αργίλου και φέρει τις ιδιότητες και των δύο. Κατάλληλη για ώριμες και λεπτές επιδερμίδες, καθαρίζει το δέρμα, χαρίζοντας του λάμψη χωρίς όμως να το ξηραίνει.

yel

Κίτρινη άργιλος
Πλούσια σε μέταλλα η κίτρινη άργιλος είναι ιδανική για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες, ειδικά για όσες είναι ευαίσθητες. Τονώνει και καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα ενώ έχει την ικανότητα και να την επουλώνει όταν αυτό είναι απαραίτητο.

%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%ac%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%82

Πράσινη άργιλος
Πρόκειται για την πιο ευρέως γνωστή άργιλο, η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μεταλλικά άλατα και είναι κατάλληλη για το λιπαρό και μεικτό δέρμα. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις επιδερμίδες με τάσεις ακμής, αφού ρυθμίζει αποτελεσματικά την έκκριση σμήγματος, συσφίγγει τους πόρους και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

pote-voudas-pote-koudas-rhassoul

Άργιλος Rhassoul
Κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, την ξεχωρίζουμε για το καφε-κόκκινο χρώμα της. Με ισχυρές απορροφητικές και στυπτικές ιδιότητές της, απομακρύνει το σμήγμα, χαρίζοντας λάμψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.

Επωφεληθείτε από τις ιδιότητες της αργίλου…
Η άργιλος, συνώνυμη της γης, είναι πηγή ζωής. Όπως και το νερό, είναι ζωτικό στοιχείο. Είναι ευεργετική για όλους τους τύπους του δέρματος, καθώς τονώνει, καθαρίζει, μαλακώνει και τρέφει την επιδερμίδα. Χάρη στη στροφή στα βιολογικά προϊόντα, η άργιλος πήρε τη θέση που της αρμόζει, και ο άνθρωπος επωφελείται από τις ιδιότητές της.
Christine Weyers, παιδαγωγός-εμψυχωτής-ψυχοθεραπεύτρια

Οι ιδιότητες της αργίλου εξαρτιόνται από το περιβάλλον προέλευσής της, συνεπώς και από το χρώμα της. Οι τύποι της αργίλου που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι οι εξής:

illite_04

Ο ιλλίτης: πράσινη άργιλος με μεγάλη θεραπευτική αξία, λόγω των απορροφητικών της ιδιοτήτων.

montmorillonite__r110052__sample__photo__27697__m
Ο μονμοριλονίτης: πράσινη άργιλος της Προβηγκίας. Χάρη στην υψηλή ικανότητα εκκρίσεως, επαναμεταλλώσεως και αποτοξινώσεως, θεωρείται η άργιλος που παρουσιάζει το μεγαλύτερο θεραπευτικό ενδιαφέρον.

kaolinite_05
Ο καολινίτης: η λευκή άργιλος, η οποία χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην κοσμητολογία, γιατί ευνοεί τους επουλωτικούς μηχανισμούς, ρυθμίζει το Ph και επενεργεί τοπικά στους ερεθισμούς.

Η άργιλος στην αισθητική εφαρμόζεται μόνο για εξωτερική χρήση, στις περιποιήσεις προσώπου και σώματος. Η εσωτερική χρήση της αργίλου χρειάζεται ασφαλώς ειδικές γνώσεις.

1. Πώς ενεργεί η άργιλος στο δέρμα;
Έχει δύο ξεχωριστές ιδιότητες:

Την ιδιότητα απορρόφησης
Αφορά στην επιφάνεια του δέρματος. Ενεργεί σαν στυπόχαρτο, λόγω της μεγάλης δυνατότητας συγκράτησης που έχει. Η άργιλος μπορεί να συγκρατήσει μέχρι 8 φορές το βάρος της, χωρίς να αλλοιωθεί. Το γεγονός αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό για την αποβολή του σμήγματος και των ρύπων από την επιδερμίδα.

Την ιδιότητα προσρόφησης
Η άργιλος απορροφά τις τοξίνες και τις ακαθαρσίες, και κατόπιν τις σταθεροποιεί και τις αποβάλλει αποτελεσματικά. Η προσρόφηση επιτυγχάνεται όταν καταναλώνουμε την άργιλο είτε σαν δισκίο ή σαν κάψουλα, είτε διαλυμένη στο νερό. Η προσρόφηση αποτελεί μέρος της θεραπείας,η οποία βασίζεται στα διατροφικά συμπληρώματα.
«Η ικανότητα της αισθητικής φαίνεται στην απορρόφηση».

2. Η χρήση της αργίλου στις περιποιήσεις προσώπου
Ο ιλλίτης είναι απορροφητικός, λειτουργεί σαν «αντλία» και απαλλάσσει το δέρμα από το σμήγμα και τους ρύπους.
Ο μονμοριλονίτης είναι πολύ απορροφητικός και πολύ αποτελεσματικός στις περιποιήσεις που εφαρμόζονται σε μεικτό ή λιπαρό δέρμα. Αποτελεί, επίσης, το βασικό συστατικό της μάσκας ομορφιάς με λάσπη.
Ο καολινίτης χρησιμοποιείται στις περιποιήσεις που καταπραΰνουν και φωτίζουν το δέρμα.

Σε μια περιποίηση προσώπου, η άργιλος χρησιμοποιείται στο τέλος της περιποίησης. Εφαρμόζεται με τη μορφή μάσκας, για να φωτίσει το θαμπό χρώμα και για να απορροφήσει τις τελευταίες ακαθαρσίες του μεικτού ή λιπαρού δέρματος. Η μάσκα είναι συχνά έτοιμη για χρήση. Ανάλογα με τη μάρκα των προϊόντων, η διαδικασία εφαρμογής της μπορεί να διαφέρει λίγο.

3. Η χρήση της αργίλου στις περιποιήσεις σώματος
Η άργιλος χρησιμοποιείται στο σώμα μόνη της ή αναμεμειγμένη με άλλα συστατικά. Αν διαλυθεί σε πολύ λεπτή σκόνη, οι ιδιότητες απορρόφησης και προσρόφησης δεκαπλασιάζονται. Όταν δεν είναι πολύ αραιωμένη, εφαρμόζεται σαν κατάπλασμα στα μέρη του σώματος που υποφέρουν. Αυτή η εφαρμογή στοχεύει κυρίως στην ευεξία. Αντίθετα, αν είναι περισσότερο αραιωμένη, εφαρμόζεται σαν επικάλυψη, σε συνδυασμό με φύκια ή τύρφη (ορυκτό άνθρακα σχηματισμένον από απανθράκωση φυτικών οργανισμών). Χάρη στα γνωστά για την ευεργετική τους δράση ιχνοστοιχεία και άλατα που περιέχει, συμβάλλει στην τόνωση του εξασθενισμένου οργανισμού. Αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για περιποιήσεις SPA.
Η άργιλος με τα φυσικά συστατικά της ανήκει στα βιολογικά προϊόντα. Η επιστροφή στις ζωτικές πηγές συμβάλλει στην αποκατάσταση της αρμονίας του σώματος με τη φύση. Ενημερωθείτε, λοιπόν, για την άργιλο και χρησιμοποιήστε την σαν βάση σε πολλές αισθητικές σας περιποιήσεις!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s