Νεράντζι: Το ταπεινό δέντρο από το Βιετνάμ

Η νεραντζιά, γνωστή και ως “πορτοκαλιά της Σεβίλης”, είναι το εσπεριδοειδές δέντρο Κιτρέα ή νεραντζέα (Citrus  aurantium).%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%b1 Στη δε Κύπρο, είναι γνωστό και με τις ονομασίες κιτρομηλιά ή ξινονεραντζιά. Μοιάζει πολύ με την πορτοκαλιά και η καταγωγή της είναι από το Βιετνάμ, αλλά σήμερα είναι πολύ κοινή και καλλιεργείται σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στις τροπικές περιοχές και στις χώρες της Μεσογείου.
Το πικρό Πορτοκάλι (Citrus aurantium) ή αλλιώς Νεράντζι, της οικογένειας Rutaceae, είναι ένα αειθαλές δέντρο με σκούρα πράσινα, γυαλιστερά φύλλα και λευκά άνθη. Το Νεράντζι έχει ένα δροσιστικό άρωμα, μεταξύ πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ. Το δέντρο είναι ανθεκτικό τόσο στο ψύχος όσο και στην ξηρασία και είναι πολύ συνηθισμένο οι πορτοκαλιές, λεμονιές και μανταρινιές, να είναι εμβολιασμένες πάνω σε νεραντζιά.neratzi

Το νεράντζι ή πορτοκάλι της Σεβίλης, γνωστό στην Κύπρο ως κιτρόμηλο ή ξινονέραντζο, είναι ο καρπός της νεραντζιάς. Εξωτερικά μοιάζει με το πορτοκάλι, αλλά η διαφορά του είναι κυρίως στη γεύση, που είναι αρκετά πιο πικρή.

Είναι υβρίδιο του Citrus maxima (φράπα) και του Citrus reticulata (μανταρίνι).Πολλές ποικιλίες νεραντζιών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιθέριων ελαίων και βρίσκονται ως άρωμα, όπου χρησιμοποιούνται είτε ως αρωματικό είτε ως διαλύτης.neratzi-top Η ποικιλία των πορτοκαλιών της Σεβίλης χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην παραγωγή μαρμελάδας.Το νεράντζι χρησιμοποιείται επίσης στη βοτανοθεραπεία ως διεγερτικό και ως κατασταλτικό της όρεξης, λόγω του δραστικού συστατικού συνεφρίνη.

To αιθέριο έλαιο του Νεραντζιού έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και προέρχεται από τον εξωτερικό φλοιό του πορτοκαλιού. Aποτοξινώνει το δέρμα και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τη θεραπεία της ακμής αλλά και την περιποίηση του ώριμου, ξηρού και ερεθισμένου δέρματος.pexels-photo-129574 Χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής των ανδρών. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και την ταχύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Συστήνεται για τη θεραπεία της χρόνιας βρογχίτιδας, καθώς αποτελεί ένα φυσικό φάρμακο που δεν ερεθίζει τα νεφρά. Δρα ως αποτοξινωτικό για ολόκληρο τον οργανισμό και κυρίως το πεπτικό σύστημα. Ρυθμίζει την όρεξη και βοηθά ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας. Το αιθέριο έλαιο του Νεραντζιού έχει επίσης την ιδιότητα να ισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βοηθά το νου να βρίσκεται σε εγρήγορση και αυξάνει την ικανότητα της εστίασης και της προσοχής. Παράλληλα, απομακρύνει την περιττή νευρομυϊκή ένταση και ανακουφίζει τον οργανισμό από το στρες.

 

 

 

Πηγές:

http://www.sensities.com/aromatotherapeia/aitheria-elaia-meigmata/2582/neratzi-10ml

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%AC

 


Leave a comment